Leve de Landtong - Onderzoek en Verdieping
Deze pagina is een archief van onderzoek, verdieping en lectuur welke een bijdrage zou kunnen leveren aan het doel dat organisatie Leve de Landtong heeft: het behoud van het natuurgebied op de Landtong Rozenburg.
Denkt u dat u een goede bijdrage kunt leveren en/of onderbouwen (opinie-stuk, brief, nieuwsbericht, etc.), dan lezen wij uw tip graag in de mailbox.
Antwoord op onze brief met vragen over locatie uitbreiding windturbines Landtong Rozenburg
Halverwege oktober schreven we deze brief aan de gemeenteraadsleden omdat we ons zorgen maken over de twee extra windturbines.
Het college is verzocht om de behandeling van onze brief over te nemen en om de commissie EDEM een afschrift van haar reactie te sturen.
Hier is de reactie van wethouder Bonte te lezen:
Hier is het afschrift aan commissie EDEM te lezen:
Geen mens stond op tegen de sloop van Blankenburg
Stand van zaken toekomst Landtong Rozenburg
Gepubliceerd: 28-10-2020 | Datum brief: 16 juli 2020 | Bron: Raadsinformatie
Onderstaande brief hebben wij nog niet eerder gedeeld omdat we niet van het bestaan af wisten. De raadsgriffier heeft ons er van op de hoogte gebracht nadat we op 26 oktober 2020 deze video hebben ingestuurd naar de gemeenteraad waarin we onze zorgen uiten omdat er nog steeds niets geregeld is voor de Landtong. Er staat niet veel in de brief, maar wel hoort hij in het archief en is aan de eerdere toezegging/verwachting voldaan dat er tegen de zomer van 2020 meer ‘nieuws’ zou zijn ;-)
Leve de Landtong!
Brief aan gemeenteraad met vragen over locatie uitbreiding windturbines Landtong Rozenburg
Verzonden: 15 oktober 2020 | Bron: Raadsinformatie
Wij maken ons weer zorgen!
Dit keer vanwege de manier waarop gemeente Rotterdam (met haast?) invulling lijkt te willen geven aan de uitbreiding van het Windpark op de Landtong, waarbij de twee extra windturbines midden in het natuurgebied zullen komen. Daarom hebben we een brief geschreven aan alle gemeenteraadsfracties.
Het is geen gemakkelijk onderwerp en wij zijn niet perse tegen de komst van twee extra turbines. We willen ‘slechts’ voor de derde keer in nog geen twee jaar tijd voorkomen dat er (onnodig) natuur verdwijnt in het laatste stukje groen wat wij nog hebben.
Leve de Landtong!
Update gesprekken College en Havenbedrijf - Toezegging Landtong Rozenburg
Gepubliceerd: 28 februari 2020 | Bron: Raadsinformatie
Sinds we het distributiecentrum hebben weten te voorkomen en het College heeft toegezegd de Landtong groen te willen houden, wachten we op de uitkomst van de gesprekken tussen het College en het Havenbedrijf. Er is inmiddels een ‘update’ over deze gesprekken gekomen. Zie de brief van wethouder Kathmann.
Het is fijn dat de inzet van het College nogmaals zwart op wit staat. Ook is het fijn om te weten dat we economische ontwikkelingen straks al meer dan een jaar weten uit te stellen.
Van uitstel gaat ook echt geen afstel komen!
De gehele Landtong heeft namelijk van de provincie beschermingscategorie 2 gekregen. ER MAG HELEMAAL NIETS GEBOUWD/ONTWIKKELD WORDEN WAT DE HUIDIGE INRICHTING EN STRUCTUUR VERSTOORD! Dus ook niet op de driehoek (ca. 10 hectare) zoals aangegeven in het huidige gemeentelijke bestemmingsplan.
Het College en het Havenbedrijf zouden zichzelf een hoop moeite kunnen besparen. Klaar met die economische onderhandelingen... Zet gewoon in op het behouden en verbeteren van het meest unieke natuurgebied van de grootste havenstad van Europa!
Leve de Landtong!
Beschermingscategorie 2
Stichting Leve de Landtong probeert reeds sinds de zomer van 2019 ook via de provincie een aangepast bestemmingsplan te verwezenlijken. De GEHELE Landtong van Rozenburg behoort namelijk tot een gebied dat ingedeeld is in beschermingscategorie 2.
Gebieden met beschermingscategorie 2 hebben een bijzondere functie, bijvoorbeeld het beschermen van weidevogels. Of ze hebben een specifieke waarde als recreatiegebied en groene buffer. Inrichting en structuur hangen samen. Dit systeem mag niet worden aangetast, zodat de bestaande kwaliteiten niet in gevaar komen. Wel mag het gebied verbeterd worden als gevolg van ruimtelijke ontwikkelingen. Wij denken bij verbetering aan een (nieuw) beheerplan voor de Landtong. Welk beheerplan er momenteel geldt, is niemand duidelijk!
Wat wel duidelijk is, is dat geen enkele vorm van economische of industriële ontwikkeling de bestaande kwaliteiten van de Landtong zou verbeteren.
“Een inpassingsplan vanuit de provincie zou het bestemmingsplan inderdaad kunnen overrulen” aldus wethouder Kathmann op 3 december 2019.
Rotterdam: wijzig het bestemmingsplan!
Totaal overzicht beschermingscategorieën 1 en 2 ruimtelijke kwaliteit:
Zie de website van provincie Zuid-Holland voor meer informatie.
Nieuwsbrief Walstroomproject
Gepubliceerd: 10 januari 2020 | Bron: per mail van Eneco
Aan de bezoekers van de participatie-avonden is vanmiddag een nieuwsbrief van Eneco verzonden.
Enerzijds is er zwart-op-wit resultaat: de aangevraagde kapvergunning is ingetrokken! Anderzijds... Lees de nieuwsbrief maar.
Kritische reacties per mail zijn zeer welkom, dan kunnen we goed inventariseren hoe Rozenburgers hier op reageren.
Leve de Landtong!
Stichting in gesprek met wethouders
Gepubliceerd: 7 december 2019 | Bron: Stichting Leve de Landtong
Afgelopen week hebben we een gesprek gehad met wethouder Kathmann en Bonte aan de Coolsingel. Stichting Leve de Landtong was uitgenodigd n.a.v. de brief die we eind oktober geschreven hebben aan de gemeenteraad.
Wij willen een gewijzigd bestemmingsplan zodat de mogelijkheid voor bedrijfsmatige ontwikkeling op de Landtong definitief verdwijnt uit de ‘machtige’ papieren. We willen dus dat Rotterdam haar rol als beleidsautoriteit inneemt!
Een samenvatting van het gesprek, ga er even voor zitten ;-) :
Met wethouder Bonte hebben we kort gesproken over het walstroom participatie-traject en de nieuw aangevraagde kapvergunning.
Omdat tijdens de tweede participatie avond is toegezegd dat de walstroom installatie een kwartslag gedraaid kan worden waardoor bomenkap echt niet nodig is, is afgesproken met wethouder Bonte dat hij (of zijn assistent) dit z.s.m. nagaat om onnodige bomenkap te voorkomen.
We vertrouwen erop dat de vergunning daarom niet verleend gaat worden, hij is immers niet nodig!
Hierna hebben we voornamelijk gesproken met wethouder Kathmann.
Kathmann gaf aan dat wethouder van Gils momenteel hard in gesprek is met het Havenbedrijf. Het realiseren van een gewijzigd bestemmingsplan zou op dit moment knap lastig zijn. Als het college nu doordrukt op een bestemmingsplanwijziging resulteert dit in planschade volgens Kathmann.
Onze interpretatie: het Havenbedrijf geeft de nu nog paarse driehoek in het bestemmingsplan (beschikbaar voor ontwikkeling) niet ‘gratis’ terug. Het lijkt er voor ons op dat gemeente Rotterdam hier -op dit moment- ook geen geld aan zou willen besteden.
Dit vinden we zorgelijk.
Er ligt een motie voor een groene Landtong, maar wethouder Kathmann lijkt zich vooral vast te houden aan ‘dat er nu eenmaal een bestemmingsplan ligt’ en beargumenteert vooral wat volgens de regels niet kan.
Dit stagneert moreel beleid.
We moeten de Landtong opnieuw aan de kaak stellen bij de gemeenteraad. Hen eraan herinneren waarvoor ook alweer een motie was ingediend. De gemeenteraad is ‘de baas’ en het college (waaronder wethouder Kathmann) MOET de gemeenteraad opvolgen. Punt.
Wel gaf Kathmann aan dat er momenteel wordt gekeken naar manieren om planschade te beperken. Ze gaf aan dat er nieuwe luchtkwaliteit metingen gedaan worden. Of het plan is dat de luchtkwaliteit nog gemeten gaat worden(?). Tijdens het wethoudersbezoek aan de gebiedscommissie op 6 nov. 2019 heeft de gebiedscommissie in elk geval gevraagd of er een onderzoek kan komen naar de luchtkwaliteit in Rozenburg.
Om terug te komen op manieren waarmee planschade beperkt kan worden: wij gaven aan dat we via de provincie de bevestiging hebben gekregen dat de Landtong onder beschermingscategorie 2 valt.
We vroegen of Rotterdam hierover ook contact heeft met de provincie.
Een inpassingsplan vanuit de provincie zou het bestemmingsplan inderdaad kunnen overrulen, zei Kathmann.
Als stichting zullen we dus zeker actief in contact proberen te blijven met de provincie, want we moeten alle mogelijkheden aangrijpen.
We hebben ook aangegeven dat Rozenburg zich zorgen maakt om de dubbele portefeuille van wethouder Kathmann: Economie, Wijken én kleine kernen. Haar ‘economische rol’ is voor ons veel meer zichtbaar.
Zij zegt het behoud van het groen op de Landtong (en ook het algemene inzicht wat nu overal speelt qua natuurbehoud) te begrijpen. Tegelijkertijd sprak ze steeds over dat de Landtong niet het enige stukje is waar dit probleem speelt. Naast dit probleem noemde ze ook meerdere malen het probleem van 40.000 nieuwe Rotterdammers, ruimtetekort en bereikbaarheid. Ze lijkt (enerzijds logisch) meer betrokken met het grote geheel en minder betrokken met Rozenburg zelf, terwijl ze ook wethouder kleine kernen is (en daarom dus niet logisch).
Deze portefeuille-combinatie werkt niet mee aan het vertrouwen vanuit Rozenburg in de inzet voor Rozenburg specifiek.
Kathmann gaf aan dat we ons daar geen zorgen om hoeven te maken en benoemde weer dat wethouder van Gils hard in gesprek is. Wij gaven aan dat het moeilijk is voor ons om daar ‘gewoon’ op te vertrouwen en af te wachten... (Wij vinden het erg makkelijk om de verantwoording neer te leggen bij een wethouder die nog minder dicht bij Rozenburg staat.)
Dat Rotterdammers uit de andere gebieden/wijken persoonlijk geen belang hebben bij een groene Landtong is begrijpelijk. Maar dat wij in Rottemeren van het gecompenseerde groen moeten genieten, omdat er hier niet gecompenseerd kan worden, is te gek voor woorden!
Ook vinden wij het onbegrijpelijk als Rotterdam het toe zou staan (vanwege een ‘nu eenmaal bestaand’ bestemmingsplan) dat er 10 hectare groen vernietigd gaat worden door het Havenbedrijf, terwijl er volgens het coalitieakkoord 20 hectare ‘extra’ groen gerealiseerd dient te worden.
Zie: plan van aanpak groenoffensief.
Dit groene coalitieakkoord is er gekomen vanwege nieuwe inzichten!
In een bestemmingsplan uit 2003 (wat stilletjes gewijzigd is in de periode 2013-2015) zou ook ruimte moeten zijn voor een herziening als nieuwe inzichten daar om vragen.
Er is toch een veel simpelere oplossing om een groot deel van die benodigde 20 hectare extra groen te bestemmen?!
Ons idee: claim alvast 10 hectare met bestemming Landtong, zodat je nog maar naar 10 hectare elders hoeft te zoeken om te voldoen aan het coalitieakkoord.
Tot slot hebben we aangegeven dat Rozenburgers niet alleen koppig tegen bedrijfsmatige ontwikkeling zijn, maar dat we ook nadenken over de invulling van de Landtong als het geen tijdelijk natuurgebied meer zou zijn. Een voedselbos bijvoorbeeld. En een investering vanuit de KNNV lijkt zeker ook mogelijk, als de 10 hectare op de Landtong maar geen ‘tijdelijke natuur’ meer is. We willen iets opbouwen en niet af hoeven wachten of het allemaal wel zin heeft. Hierop reageerde Kathmann dat dit de volgende stap zou zijn.
Het is heel moeilijk om als burger direct in te haken op wat er gezegd wordt door een mondige politicus. Bij ons heeft dat even tijd nodig. En sommige dingen begrijpen we ook gewoon niet. Wel hebben we het idee dat we gehoord worden. We hopen dat ons bezoek positief heeft bijgedragen aan de vervolg gesprekken met het Havenbedrijf...
Er is dus niet veel nieuws te vertellen waar we nu direct blij om kunnen zijn, maar er is wel nog steeds hoop!
Bij thuiskomst lazen we een mail van het Havenbedrijf waarin we geïnformeerd werden over de nieuw aangevraagde kapvergunning. Die hadden we natuurlijk zelf al ontdekt ;-)
Het Havenbedrijf wilde ons ook vertellen waarom deze vergunning aangevraagd is:
“Gezien de benodigde doorlooptijd om te komen van aanvraag tot vergunningverlening loopt het aanvragen van de kapvergunning parallel aan de participatieavonden. Voor de kapvergunning is uitgegaan van het oorspronkelijke ontwerp, aangezien de resultaten van de participatieavonden ten tijde van de aanvraag nog niet bekend waren. Op dinsdag 10 december wordt het definitieve ontwerp gepresenteerd en besproken. Op basis van deze uitkomst gaan we na of het nodig is bomen te kappen voor het ontwikkelen van het e-house en trafostations. Indien dit toch nodig blijkt, zullen we enkel de bomen kappen die strikt noodzakelijk zijn om het project te realiseren. Op dit moment wordt nog niet voorgesorteerd op een mogelijk uitbreiding in de toekomst. Mocht tegen die tijd hiervan sprake zijn, dan wordt opnieuw de situatie bekeken en we zullen u hier dan ook over informeren.”
Ook gaf het Havenbedrijf in dezelfde mail aan dat ze geen invloed hebben (hadden) op het toegekende adres waarvoor de vergunning is aangevraagd.
Uiteraard hebben we het Havenbedrijf geïnformeerd over de afspraak met wethouder Bonte. Met betrekking tot het toegekende adres (nabij Boulevard 14) hebben we gevraagd of ze de aanvrager hierover in kunnen lichten. Bij de aanvragen voor bijvoorbeeld de windturbines gaat het namelijk wel goed. Dit soort ‘foutjes’ (vorig jaar ging het om ‘Vinkseweg 16’) mogen echt niet meer gemaakt worden, wiens verantwoordelijkheid het ook is.
Dat het Havenbedrijf ons geïnformeerd heeft is zeker positief te noemen. Ondanks dat het waarschijnlijk vooral gedaan is omwille van reputatie.
Het Havenbedrijf heeft de laatste maanden meermaals aangegeven beter te willen informeren. Misschien is dit toch het begin?
Om deze positieve mindset vast te houden: waar geïnformeerd wordt, kan ook overlegd en ‘onderhandeld’ worden :-)
Actiepunten:
!!!
Wethouder Bonte eraan herinneren dat de kapvergunning niet verleend mag worden, ook niet ‘voor de zekerheid’.
!!!
In contact blijven met de provincie betreft beschermingscategorie 2 en een inpassingsplan.
!!!
Niet ‘gewoon’ vertrouwen op een goede afloop van de gesprekken die wethouder van Gils momenteel voert met het Havenbedrijf.
Leve de Landtong!
Brief burger aan College van Rijksadviseurs
Vandaag heeft een bezorgde Rozenburger een brief geschreven aan het College van Rijksadviseurs:
Bijlagen bij de brief:
1. Werkomschrijving egaliseren terrein, door Havenbedrijf
2. Overzicht plannen Havenbedrijf
3. Terugkoppeling wethouder Kathmann
4. Actualiteit
5. Ongevraagd advies gebiedscommissie
6. Brief stichting aan gemeenteraad
7. Brief wethouder Bonte aan gebiedscommissie
Brief burger aan gemeenteraadsleden
November 2019 | Brief aan gemeenteraadsleden | Bron: Raadsinformatie | Door: een bezorgde burger
Begin november heeft een bezorgde Rozenburger een brief geschreven aan de gemeenteraadsleden, die voor iedereen begrijpelijk is. Hij gaat over een achterhaald bestemmingsplan. Zonder jargon. Met emotie.
Plannen Havenbedrijf
Gepubliceerd: 30 oktober 2019 | Bron: via Wob-verzoek
Na 4 maanden wachten (en ondertussen ook een ingebrekestelling aan gemeente Rotterdam) is er eindelijk de beschikking over een deel van de documenten van het ingediende Wob-verzoek.
Dat het Havenbedrijf grotere plannen heeft met de Landtong bewijst deze tekening (gekregen via Rijkswaterstaat). Tot halverwege juli 2019 was dit het plan voor de hele driehoek uit het bestemmingsplan. De nieuwe locatie voor het walstroom-project heeft niet alleen technische én economische redenen! Na het zien van deze tekening is er gewoon geen andere plek meer aan de noordkant...
Heerema heeft niet om deze locatie gevraagd. Het Havenbedrijf heeft deze locatie -2 weken na het cancelen van het distributiecentrum- aangeboden.
Brief stichting aan ombudsman
28 oktober 2019 | Brief aan ombudsman | Door: Stichting Leve de Landtong
Vandaag hebben we de ombudsman aangeschreven:
Bijlagen bij de brief:
1. Terugkoppeling wethouder Kathmann
2. Actualiteit
3. Ongevraagd advies gebiedscommissie
4. Brief stichting aan gemeenteraad
Brief stichting aan gemeenteraad
23 oktober 2019 | Brief aan gemeenteraad | Door: Stichting Leve de Landtong
Vandaag hebben we alle gemeenteraadsfracties aangeschreven. Met deze brief proberen we de urgentie van het wijzigen van het bestemmingsplan nogmaals te benadrukken.
We hebben begrepen dat het overleg tussen de directie van het Havenbedrijf, wethouder Kathmann en gebiedscommissie Rozenburg aangaande de groene bestemming van de Landtong snel plaats zal vinden.
We gaan er vanuit dat wij betrokken worden bij alle verdere ontwikkelingen, zoals toegezegd in het persbericht van gebiedscommissie Rozenburg.
Ongevraagd advies - Walstroom Landtong Rozenburg
Open het ongevraagd advies in nieuw venster.
Terugkoppeling op ongevraagd advies:
Open de terugkoppeling door wethouder Bonte op het ongevraagd advies in een nieuw venster.
Reactie op terugkoppeling ongevraagd advies:
17 oktober 2019 | Bron: gebiedscommissies notubiz | Door: Gebiedscommissie Rozenburg
Open de reactie van Gebiedscommissie Rozenburg op de terugkoppeling van wethouder Bonte in een nieuw venster.
Presentatie Walstroom HMC-Eneco Landtong Rozenburg
‘Het Havenbedrijf is een monster dat niet kan praten’
Gepubliceerd: 27 augustus 2019 | Bron: AD
Het is tijd om het Nederlandse milieubeleid boven de symptoombestrijding uit te tillen
Gepubliceerd: 15 augustus 2019 | Bron: Volkskrant
Provincieakkoorden vaal groen: graag wat meer ambitie
Antwoord van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op nieuwe vragen over Lantong Rozenburg
Antwoord ontvangen op 23 juli 2019 | Open brief als PDF
Ongevraagd advies - Intrekken kapvergunning
27 juni 2019 | Bron: gebiedscommissies notubiz | Door: Gebiedscommissie Rozenburg
Open het ongevraagd advies in nieuw venster.
Terugkoppeling op ongevraagd advies:
Open de terugkoppeling door wethouder Kathmann op het ongevraagd advies in een nieuw venster.
Verzoek Wet openbaarheid van bestuur
Brief als PDF: 27 juni 2019 | Initiatief van: Marijke
In het kader van een in 2018 onterecht verleende omgevingsvergunning voor het kappen en rooien van 7.021 m2 bosplantsoen op Landtong Rozenburg, is aan zes instanties (Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond, Omgevingsdienst Haaglanden, Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat) verzocht alle interne en externe correspondentie toe te sturen van ambtenaren, bestuurders, griffiemedewerkers, commissies en raadsleden/statenleden, management(s), directie(s) en dagelijks bestuur met betrekking tot verhandelingen aangaande de ontwikkeling van de Landtong in Rozenburg over de periode 2015 tot heden.
Brief aan college en leden van Provinciale Staten ZH
Brief als PDF: 1 juni 2019 | Initiatief van: Marijke
Antwoord gekregen op 23 juli 2019.
Rozenburg, 1 juni 2019
Betreft: nieuwe vragen n.a.v. antwoord van Gedeputeerde Staten, nummer 3495, onderwerp Rozenburg
Geacht college en leden van de Provinciale Staten Zuid-Holland,
Graag stel ik mij kort voor.
Ik ben Marijke Sonneveld-Dijkman, bewoner van Rozenburg. Ik maak me zorgen over de leefomgevings-kwaliteit van meer dan 12.000 Rozenburgers omdat de Landtong van Rozenburg bedreigd wordt met de bouw van een distributiecentrum.
Tot een informatiebijeenkomst op 19 september 2018, waarvan wij (bewoners) dachten geïnformeerd te worden over het vervangen van windmolens en de bouw van twee windturbines, hebben wij nooit iets vernomen van het plan van het Havenbedrijf om een distributiecentrum te bouwen op de Landtong.
In april 2019 heb ik samen met enkele andere bezorgde burgers de actiegroep ‘Leve de Landtong’ opgericht.
Ik heb mij de afgelopen tijd goed verdiept in de stof. Naar aanleiding van uw antwoord (d.d. 9 april 2019) op vragen van Dhr. W.A. Minderhout en Mevr. A.L. Koning over Landtong Rozenburg, wil ik u graag enkele nieuwe vragen stellen.
U geeft aan dat in het Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020 (uit 2005) al de mogelijkheid was opgenomen voor een bedrijfslocatie in het groen.
Vraag 1:
Kunt u aangeven waar die bedrijfslocatie voor Landtong Rozenburg is opgenomen in het Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020?
Na het Ruimtelijk Plan somt u de lange voorgeschiedenis verder op:
– Het Project Mainport Rotterdam (uit 2006);
– Het provinciale beleid, gecontinueerd in de Provinciale structuurvisie uit 2010;
– Het in 2013 geactualiseerde bestemmingsplan Europoort en Landtong;
– De instemming door provincie Zuid-Holland met dit geactualiseerde bestemmingsplan;
– De in 2014 in werking getreden Visie Ruimte en Mobiliteit en Verordening Ruimte;
– De per 1 april 2019 in werking getreden omgevingsvisie Zuid-Holland.
Vraag 2:
Kunt u aangeven waar en in welk beleid of bestemmingsplan voor het eerst is opgenomen dat de Landtong Rozenburg bebouwd mag worden met een distributiecentrum, dan wel met een ‘Bedrijf 14’?
Vanuit zowel regionaal als nationaal belang is destijds besloten dat Project Mainportontwikkeling Rotterdam behoort tot de categorie ‘Grote Projecten’. De Planologische Kernbeslissing - Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PKB PMR) is eind 2006 in werking getreden. In deze PKB zijn drie deelprojecten opgenomen, die in samenhang Project Mainportontwikkeling Rotterdam vormen:
– Bestaand Rotterdams Gebied;
– Landaanwinning;
– 750 hectare natuur- en recreatiegebied.
‘Het groen inrichten van de landtong Rozenburg’ is opgenomen als project binnen het deelproject Bestaand Rotterdams Gebied, welke bij moet dragen aan de verbetering van de leefomgevingskwaliteit.
Bij nadere besluitvorming binnen ‘Grote Projecten’ behoren de beleidsbeslissingen in acht genomen te worden. Bij de uitvoering van de deelprojecten behoort het Rijk toe te zien op de naleving van de scope zoals deze is vastgelegd in de PKB.
Vraag 3:
Kunt u uitleggen waarom het aan de gemeente Rotterdam is om te beoordelen of de plannen voor de bouw van een distributiecentrum (dan wel voor ‘Bedrijf 14’) passen binnen het bestemmingsplan, terwijl de geldingsduur van het PKB nog niet verstreken is?
Ik heb de overtuiging dat er ergens een kardinaal ‘foutje’ is ingeslopen in het aldoor veranderende systeem van beleid en plannen. Een ‘foutje’ waar meer dan 12.000 Rozenburgers de dupe van kunnen worden wanneer iedereen die verantwoordelijk lijkt in dit project blijft wijzen naar een andere verantwoordelijke.
Ik hoop van harte dat u de moeite wilt nemen om mijn vragen constructief te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Marijke Sonneveld-Dijkman
Bijzondere beroepen in de stad
‘Een grasveld is voor dieren niet zo interessant’
Vraag over eventuele voorbereidende werkzaamheden op Landtong
E-mail: 26 mei 2019 | Door: Marijke
Verzonden aan de fracties die de motie ingediend hebben: Denk, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS. In de kopie de fracties die de motie steunden: Leefbaar Rotterdam, NIDA Rotterdam en CDA: 26 mei 2019
Tot op heden geen antwoord gekregen.
Beste raadsleden,
Wij willen u hartelijk danken voor uw steun met de motie ‘geen distributiecentrum op de Landtong’.
Gisteren zijn Matthijs Lievaart en ik (oprichters van de organisatie van Leve de Landtong) voor het eerst sinds de demonstratie van 18 mei jongstleden weer samengekomen om een en ander te overleggen.
Wij vroegen ons af:
Weet u of het Havenbedrijf al voorbereidende werkzaamheden uit zou kunnen (laten) voeren zonder dat er vergunningen aangevraagd zijn?
Zo ja, wat kunt u (en/of het college) daar aan doen? Zouden we dit tegen kunnen houden?
Vriendelijke groet,
Marijke Sonneveld-Dijkman
‘Why are so many species on the brink of extinction? Sometimes a picture is worth a thousand words...’
Rotterdam zet bedrijven en organisaties samen aan klimaattafels
Gepubliceerd: 11 mei 2019 | Bron: Trouw
Toezeggingen groenoffensief, 20 ha extra groen! Brief mét handtekeningen van Burgemeester en Wethouders aan de Gemeenteraad.
“De realisatie van twintig hectare extra groen in de komende drie jaar is onderdeel van het coalitieakkoord en een belangrijke collegetarget van B&W. We willen extra groen op alle schaalniveaus realiseren van parken tot boulevards en stadsassen, maar ook in de straten en dichtbij huis.”
Waarom 10 hectare groen afbreken als er volgens het coalitieakkoord 20 hectare ‘extra’ groen gerealiseerd dient te worden?
Rotterdam gaat voor groen | 20 hectare erbij
Gepubliceerd: april 2019 | Bron: PDF op rotterdam.nl
Waarom 10 hectare groen afbreken als er volgens het coalitieakkoord 20 hectare ‘extra’ groen gerealiseerd dient te worden?
De Groene Stad
“In het begrip De Groene Stad komt ons streven naar een attractievere, gezonde leefomgeving tot uitdrukking. Het is onze ambitie om door het geven van voorlichting, het belichten van succesvolle praktijkvoorbeelden en het delen van nieuwe wetenschappelijke inzichten ‘groener denken’ te stimuleren. We publiceren dan ook met regelmaat nieuwe en actuele informatie. Via de social media wordt u gewezen op artikelen, rapporten, beelden enz. die op de site zijn verschenen.”
Antwoord van Gedeputeerde Staten
Antwoord van Gedeputeerde Staten op vragen van Willem Minderhout en Anne Koning (PvdA) (d.d.13 maart 2019) 3495
Aan de leden van Provinciale Staten
Toelichting vragensteller: In de media1 zagen we dat de landtong Rozenburg bedreigd wordt met de bouw van een distributiecentrum. Kostbare ruimte in een druk bebouwd gebied dreigt bebouwd te worden. Hoogleraar Adriaan Geuze geeft aan er van in paniek te raken. De bewoners van Rozenburg willen het open natuurgebied voor hun kinderen behouden.
De fractie van de PvdA Zuid-Holland stelt daarom graag de volgende vragen:
1. Kent GS de genoemde berichten?
Antwoord: Via de media hebben wij kennis genomen van de genoemde berichten. Als wij kijken in de visie ruimte en mobiliteit zien we dat dit gebied in Zuid-Holland (terecht) beschermd wordt.
2. Wat is nu het provinciaal beleid voor de landtong Rozenburg? Ziet u er ruimte voor een distributiecentrum?
Antwoord: Dit plan kent een lange voorgeschiedenis. In het Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020 (uit 2005) dat destijds de status van streekplan had - was al de mogelijkheid opgenomen voor een bedrijfslocatie in het groen.
In het kader van het Project Mainport Rotterdam (uit 2006) was de herinrichting van de Landtong Rozenburg opgenomen als project met als doel het naast elkaar versterken van de economische, recreatieve en ecologische functie.
Het provinciale beleid is gecontinueerd in de Provinciale structuurvisie uit 2010.
Vervolgens heeft de gemeente Rotterdam in 2013 de bestemmingsplannen voor de haven (waaronder Europoort en de Landtong) geactualiseerd vastgesteld.
In het geactualiseerde bestemmingsplan voor de Landtong is de mogelijkheid opgenomen voor dienstverlening ten behoeve van de scheepvaart, offshore en andere havengerelateerde activiteiten, waaronder logistieke dienstverlening.
In 2013 heeft de provincie Zuid-Holland ingestemd met het geactualiseerde bestemmingsplan omdat dit plan voldeed aan het toen geldend provinciaal beleid (Provinciale Structuurvisie en Verordening Ruimte).
In de in 2014 in werking getreden Visie Ruimte en Mobiliteit en Verordening Ruimte is overgegaan naar een andere systematiek, zonder dat daarbij een andere beleidsmatige invulling aan de orde was. Hetzelfde geldt voor de per 1 april 2019 in werkinggetreden omgevingsvisie Zuid-Holland (betreft een overwegend beleidsneutrale omzetting).
Vorenstaande betekent dat - als een initiatief voor een distributiecentrum past in het voornoemde inmiddels onherroepelijke bestemmingsplan - de gemeente Rotterdam zonder betrokkenheid van de provincie een omgevingsvergunning kan afgeven.
3. Heeft de provincie al contact gehad met de gemeente?
Antwoord: Ja.
4. Zo nee, gaat u contact opnemen?
Antwoord: Het is aan de gemeente Rotterdam om te beoordelen of de plannen passen binnen het bestemmingsplan. Volgens de gemeente is nog geen aanvraag voor een omgevingsvergunning binnen.
Den Haag, 9 april 2019
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,
secretaris, voorzitter,
drs. H.M.M. Koek drs. J. Smit
De stad voor alle bewoners leefbaar?
“Juist in Rotterdam als laaggelegen stad in een delta, is aandacht voor de risico’s van klimaatverandering nodig. Om de stad voor alle bewoners leefbaar te houden, maar ook om het imago van veilige havenstad te waarborgen.”
Hoe wil Gemeente Rotterdam de veiligheid waarborgen als reeds bij hen bekend is dat de Droespolderweg nu al onbegaanbaar is bij veel regen? Hoe waarborgt Gemeente Rotterdam deze veiligheid als er 70 tot 140 vrachtwagens (heen en terug) extra per uur over deze weg moeten rijden?
“Op veel plekken kan groen een bijdrage leveren aan de opgaven van het Deltaplan Klimaatadaptatie. Door deze koppeling te maken kan er veel preciezer gekeken worden per straat, plek of wijk welke manier van vergroening ook het meest bijdraagt aan de opgaven.”
Waarom ‘doen’ Rozenburg (en Hoek van Holland) niet mee? Is het hier soms groen genoeg? Mag er daarom 10 hectare groen vernietigd worden?
Feitelijke info over de Landtong
“Ik heb wel de behoefte om wat feitelijke info over de Landtong te delen. De opmerking van Bgm. Aboutaleb over Bestemmingsplan 2003 door Rozenburg klopt niet, ik weet niet of hij de juiste informatie heeft gekregen maar nuancering is op zijn plaats. Bestemmingsplannen waren van jaren terug, zie de afbeelding.”
“Ook is niet lijdzaam toegezien door de deelgemeente of de gebiedscommissie! In 2013 heeft de deelgemeente heel veel kritische opmerkingen gemaakt bij het ontwerp-bestemmingsplan over de invulling van Europoort en de Landtong. De bevoegdheid tot vaststelling lag echter niet bij de deelgemeente maar bij de gemeenteraad van Rotterdam en veel opmerkingen van Rozenburg zijn niet gehonoreerd. De procedure heeft dik twee jaar geduurd en in mei 2015 is het definitieve bestemmingsplan, met door de Raad van State opgelegde wijzigingen, vastgesteld. Beroep hierop instellen is niet mogelijk.
Bijgaand een factsheet over de ontwikkelingen. In 2003 is een masterplan (géén bestemmingsplan) voor de herontwikkeling van de Landtong opgesteld, onderdeel van het Bestaand Rotterdams Gebied (BRG) binnen het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). Aanvankelijk ging het om de ontwikkeling van nieuwe natuur in combinatie met kleinschalige hoogwaardige bedrijvigheid, het zogenaamde Harbour Technology Centre (HTC). Deze bedrijvigheid kwam niet tot uitvoering en de aanpak ervan is uit de planvorming geschrapt evenals de beoogde opbrengsten ervan binnen het project.
De ontwikkeling van de begrazingsweide en het zogenaamde CEMP (Calandweide, Evenemententerrein, Manege en Parkheuvel) is wel doorgegaan en na een ingewikkeld proces over financiering, aanbestedingen en verhuizingen van o.a. de Ruitervereniging en de mountainbikers, is in 2014 het park officieel geopend. In 2015 is de nieuwe bestemming op het gebied vastgesteld.”
Herinrichting Landtong Rozenburg
“Een groen podium in de haven. Dat is de Landtong Rozenburg. Een schiereiland van negen kilometer lang tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg. Midden in het stedelijk- en havengebied een omgeving waar bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten, recreëren, de natuur beleven en genieten van het uitzicht op grote zeeschepen. Een gebied waar tegelijkertijd ruimte is voor ontwikkelingen van verenigingen en evenementen.”
Landtong Rozenburg Projectevaluatie
“Het project Herinrichting Landtong Rozenburg is afgerond. De projectorganisatie is blij dat de Landtong inmiddels zo’n populair gebied is geworden. Hier is de belangrijke doelstelling behaald: de leefbaarheid voor de omwonenden is verbeterd. En niet zomaar een beetje, maar in belangrijke mate. In deze evaluatie nemen we u mee van de allereerste keer dat er sprake was van een mogelijke herinrichting, tot het laatste deel van de uitvoering, de inrichting van het Calandpark. De klus is geklaard!”
Natuurlijk compensatiebos
Europoort en Landtong Ontwerpbestemmingsplan
Gezocht: Vigerende bestemmingsplannen Landtong Rozenburg vóór invoering van de Wro:
Gepubliceerd: ? | Bron: ?
• Landtong (Rozenburg) | 14-10-1982
• 1e part. Herziening Landtong | 01-02-1990
• 2e part. Herziening Landtong | 22-05-1995
De teloorgang van het unieke natuurgebied De Beer
Planologische Kernbeslissing Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PKB-PMR)
Deel 4: Definitieve tekst na parlementaire instemming
Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020
Contact
.